rzadziej kapitałowych

Magazine
Go Back   Komputer Juice > Sprzęt komputerowy > Removable Media Drives &

Register

Oba dyski nie zamrażanie i czasami podczas rozruchu

Reply

Narzędzia wątku
Old 5 lipca 2008, 07:45
Nowe państwa grupy

Default Oba dyski nie zamrażanie i czasami podczas rozruchu

Niektórzy szybko informacji na temat samego komputera, to dwa osobne fizyczne dyski twarde, jeden z systemem Windows XP Home, który jest zainstalowany C: Myślę, ma być 60GB (choć pojawia się jako 31.4GB w Mój komputer), a druga , która jest 160 GB i dysk D:. Obie są załączone przez IDE. I mają również zewnętrzny napęd, który działa dobrze. I nie masz zainstalowanego niczego przed lub w trakcie tego problemu, oprócz tego, co mówiłem na końcu.

Wszystkie z poniższych stało w ciągu tego samego tygodnia i tak, więc jest to mało prawdopodobne, że to tylko zbieg okoliczności. Komputer działa już od co najmniej pół roku bez żadnych problemów lub są otwarte.

Najpierw D: dysk nie był jednak sformatowane, ale nadal może być seened w oknie Mój komputer jako niesformatowany dysk, następnym razem znowu go było z powrotem, ale przez większość czasu nie trzymane przy próbie skopiowania plików z niego, a następnie to powiedział niesformatowaną ponownie wszedł ale dozwolone plików do skopiowania, a następnie przechowywane przełączanie pomiędzy niesformatowaną i możliwość kopiowania z dysku do pozornie zniknie.

W dniu kontroli w tym punkcie, BIOS nie uznają, że istnieje D: dysk podłączony. To automatycznie wyszukuje dyski w każdym starcie.

Nic nie stało na kilka dni, a następnie zacząłem się zapoznać dysku Błąd podczas próby uruchomienia komputera. Similiarly do D: dysk choć stało się to tylko niektóre z czasem, czasami działa dobrze kilka razy z rzędu, a czasem biorąc około 10 prób, zanim dostałem przeszłości błąd odczytu dysku i załadowane Windows.

Kilka razy, gdy włączony jest dostał kilka pisania up (Press F10 do tego, te dyski twarde wykryte, itp), a następnie całkowicie zamarzł.

Próbowałem przy użyciu dysku CD systemu Windows, aby uzyskać w konsoli odzyskiwania, aby wypróbować FIXBOOT czy coś, ale trzymane pochodzących z błędu odczytu pliku. Myślę, że to ze względu na CD jednak próbowałem następujące przewodnik na tworzenie bootowalnych płyt CD XP z dodatkiem SP2 już na ale trzymany dostawanie cylclic redundency błąd 40SP3.cab. Próbowałem przy użyciu innego bootable CD (Spinrite 6,0) i że załadowany grzywny (mimo, że nie mogłem dowiedzieć się w jaki sposób to zrobić cokolwiek i że badania nie Benchmark).

Ostatnią rzeczą stało się, że udało się załadować system Windows pomyślnie D: dysk nagle wrócił online. Po zainstalowaniu dodatku SP3 tuż przed mało prawdopodobne, że w nadziei, że może zrobić coś z rozruchu.

Czy ktoś wie jak mogę rozwiązać ten problem i co może na to spowodowane? Jestem trochę ostrożny wymiany dysków, ponieważ jeśli nie zarówno w prawie tym samym czasie, it makes me wonder, jeśli coś jest nie powodując ich, a jeśli będzie skuteczna nowe dyski lub te, jeśli je formatować.
Old 5 lipca 2008, 11:17
Grupa dawcy

Czy możesz nam powiedzieć nieco więcej o systemie ... tj. specyfikacji i PSU moc.

Ponieważ błędy i problemy, które mają nie są spójne i wszystko działa, wtedy nie działa, będę podejrzany Ram, ale PSU może być za problem.

Ponadto jest twój XP CD oryginalne M $ płyty instalacyjnej?

My System: Start Build

Procesor (y):
AMD 64 x 2 Dual Core 5200 + 2.60GHz
Płyta główna:
Asus M2V Ap 1.
Pamięć RAM:
4GB (3.25gb widoczne)
Karta graficzna (y):
NVIDIA GeForce 7300 GS
Karta dźwiękowa:
5,1 Reatek On-Board
Hard Drive (s):
250 GB SATA & 400gb SATA
Optical Drive (s):
Pioneer 110 x 2
Case / PSU:
Stock / 550w Silent
Chłodzenie:
Zasób
Sieć / Internet:
Nic 10/100 / 20MB Virgin Kabel
Monitor (y):
Fujitsu Siemens 22 "TFT WS
Operating System (-y):
Vista Ultimate x32/Windows 7 x64
Old 5 lipca 2008, 13:01
Nowe państwa grupy

Do specyfikacje, I'll umieścić w częściowego Everest Sprawozdanie która powinna obejmować większość to. Pełne jest zbyt długo na stanowisku, więc będę to link tu.

Jeśli chodzi o CD to XP Home na CR-R (co jest proberly dlaczego cylclic błędów), nie jest oryginalny, ponieważ Używam OEM klucz.

Coś zauważyłem w raporcie był fakt, że to powiedzieć moim dysku C: (Samsung) jest 60GB, ale potem mówi, że C: partycji, która ma być wszystko to i 60GB (czy raczej niewiele poniżej) jest teraz przed 32GB.

---

--------[ Everest Home Edition (c) 2003-2005 Lavalys, Inc ]--------------------------- ---------------------------------

Wersja Everest v2.20.405
Strona główna http://www.lavalys.com/
Typ raportu Szybki raport
Komputer PC ALTIMIT (------ s)
Generator ------
System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition 5.1.2600 (WinXP Retail)
Data 2008-07-05
Godzina 20:44

--------[ Podsumowanie ]--------------------------------------- -------------------------------------------------- -------------

Komputer:
System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition
OS Service Pack Service Pack 3
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera ALTIMIT (------ s PC)
Nazwa użytkownika ------

Płyta główna:
Typ procesora AMD Athlon 64, 2200 MHz (11 x 200) 3700 +
Nazwa płyty głównej ASRock 939Dual-SATA2 (3 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 1 AGP, 1 Future CPU Port, 4 DDR DIMM, Audio, LAN)
Płyta główna z chipsetem Uli / Ali M1689, AMD Hammer
System Memory 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)
BIOS Type AMI (03/31/06)
Port komunikacyjny port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Ekran:
Karty wideo NVIDIA GeForce 7300 GT (256 MB)
Monitor SyncMaster 732n [Nodb] (HMELC12731)

Multimedia:
Audio Adapter Uli / Ali M5455 AC'97 Audio Controller

Przechowywanie:
Kontroler IDE Ali M5229 PCI Bus Master IDE Controller
SCSI / RAID Controller A347SCSI SCSI Controller
SCSI / RAID Kontroler SCSI / RAID Host Controller
Floppy Drive stacji dyskietek
HDS722516VLAT20 dysk (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
Dysk Seagate FreeAgentDesktop Drive USB Device (698 GB, USB)
Disk Drive SAMSUNG SV0602H (60 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)
Napęd optyczny _NEC DVD_RW ND-2500A (DVD + RW: 8x/4x, DVD-RW: 8x/4x, DVD-ROM: 12x, CD: 32x/16x/40x DVD + RW / DVD-RW)
SMART Hard Disks Status OK

Partycje:
C: (NTFS) 32240 MB (1726 MB wolnego miejsca)
D: (NTFS) 157061 MB (67288 MB free)
G: (NTFS) 715402 MB (570481 MB wolnego miejsca)
Razem Rozmiar 883,5 GB (624,5 GB wolnego)

Wejście:
Standardowa klawiatura 101/102 lub Microsoft Natural PS / 2 Keyboard
Mysz Microsoft PS / 2 myszy
Microsoft Game Controller PC-joystick kierowcy

Sieć:
Uli karta sieciowa PCI Fast Ethernet Controller (192.168.62.52)

Peryferia:
USB1 Controller Uli / Ali M5237 USB Open Host Controller
USB2 Controller Uli / Ali M5273 USB 2.0 Host Controller
USB Device Logitech QuickCam Express # 2
Urządzenie USB USB Human Interface Device
Urządzenie USB USB Mass Storage Device

Problemy i Sugestie:
Problem dysku wolnego miejsca jest tylko 5% na dysku C:.

--------[ DMI ]--------------------------------------- -------------------------------------------------- -----------------

[BIOS]

BIOS Właściwości:
Sprzedawca American Megatrends Inc
Wersja P1.70
Data wydania 03/31/2006
Rozmiar 256 KB
Rozruch urządzenia dyskietkę, dysk twardy, CD-ROM, ATAPI ZIP, LS-120
Możliwości Flash BIOS, Shadow BIOS, wyboru Boot, EDD, BBS
Obsługiwane standardy DMI, ACPI
Rozbudowa Zdolności PCI, AGP, USB

[System]

Właściwości systemu:
Produkt 939Dual-SATA2
Wersja 1.00
Numer seryjny 00000000
Universal Unique ID 00020003-00040005-00060007-00080009
Wake-Up Type Power Switch

[Płyta główna]

Właściwości płyty głównej:
Produkt 939Dual-SATA2
Wersja 1.00
Numer seryjny 00000000

[Procesory / AMD Athlon (tm) 64 Processor 3700 +]

Właściwości procesora:
Producent AMD
Wersja AMD Athlon (tm) 64 Processor 3700 +
Numer seryjny TBD
Asset Tag TBD
Numer TBD
Zewnętrzne Zegar 200 MHz
Maksymalna Zegar 2200 MHz
Aktualna Zegar 2200 MHz
Typ Central Processor
Napięcie 3,3 V, 2,9 V
Stan Włączone
Socket Wyznaczenie CPUSocket

--------[ Overclock ]--------------------------------------- -------------------------------------------------- -----------

Właściwości procesora:
Typ procesora AMD Athlon 64 3700 +
CPU Alias San Diego S939
CPU Stepping SH-E4
Nazwa CPUID procesora AMD Athlon (tm) 64 Processor 3700 +
CPUID Weryfikacja 00020F71h

CPU Speed:
Zegar procesora 2199.80 MHz
Mnożnik procesora 11.0x
CPU FSB 199.98 MHz (oryginalny: 200 MHz)
Pamięć Autobus 157,13 MHz

Pamięć podręczna procesora:
Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB (Parity)
Pamięć podręczna L1 danych 64 KB (ECC)
Pamięć podręczna L2 1 MB (On-Die, ECC, Full-Speed)

Właściwości płyty głównej:
ID płyty głównej 62-169-0000010-00101111-033106-ALI $ 939M2169_939DUAL-SATA2 BIOS P1.70
Nazwa płyty głównej ASRock 939Dual-SATA2 (3 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 1 AGP, 1 Future CPU Port, 4 DDR DIMM, Audio, LAN)

Właściwości Chipset:
Płyta główna z chipsetem Uli / Ali M1689, AMD Hammer
Taktowania pamięci 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)
Command Rate (CR) 2T

SPD modułów pamięci:
DIMM1: Micron Tech. 16VDDT12864AG40BD1 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)

BIOS Właściwości:
System BIOS Date 03/31/06
Video BIOS Date 05/25/06
DMI BIOS Version P1.70

--------[ Power Management ]-------------------------------------- -------------------------------------------------- -----

Zarządzanie zasilaniem Właściwości:
Aktualna Źródło zasilania AC Line
Stan baterii Brak baterii
Pełny Battery Lifetime Nieznany
Pozostałe Battery Lifetime Nieznany

--------[ Czujnik ]--------------------------------------- -------------------------------------------------- --------------

Czujnik Właściwości:
Typ czujnika Winbond W83627HF (ISA 290h)
GPU Sensor Type Driver (NV-drv)

Temperatury:
Motherboard 35 ° C (95 ° F)
Procesor 41 ° C (106 ° F)
Aux 39 ° C (102 ° F)
GPU 46 ° C (115 ° F)
SAMSUNG SV0602H 38 ° C (100 ° F)
Hitachi HDS722516VLAT20 41 ° C (106 ° F)

Cooling Fans:
Procesor 4327 RPM

Wartości napięcia:
CPU Core 1.34 V
Aux 1,41 V
+3.3 V 3.34 V
+5 V 5,08 V
+12 V 11.86 V
-12 V 1.38 V
-5 V 2.34 V
+5 V Standby 4.87 V
VBAT baterii 0,26 V
Debug Info F FF 27 FF
Debug Info T 35 41 39
Debug Info V 55 59 D1 BD C4 C6 C9 (01)

--------[ CPU ]--------------------------------------- -------------------------------------------------- -----------------

Właściwości procesora:
Typ procesora AMD Athlon 64, 2200 MHz (11 x 200) 3700 +
CPU Alias San Diego S939
CPU Stepping SH-E4
Instruction Set x86, x86-64, MMX, 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3
Min / Max CPU Multiplier 4x / 11x
Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB (Parity)
Pamięć podręczna L1 danych 64 KB (ECC)
Pamięć podręczna L2 1 MB (On-Die, ECC, Full-Speed)

CPU Physical Info:
Typ pakietu 939 Pin uOPGA
Rozmiar pakietu 4,00 cm x 4,00 cm
114 milionów tranzystorów
Process Technology 11Mi, 90 nm, CMOS, Cu, SOI
Die Rozmiar 112,9 mm2
Napięcie rdzenia 1.100 - 1.400 V
I / O napięcia 1,2 V + 2,5 V
Maksymalna moc 89 W

Producent procesora:
Nazwa firmy Advanced Micro Devices, Inc
Product Information http://www.amd.com/us-en/Processors/...30_118, 00.html

Wykorzystanie procesora:
CPU # 1 0%
Old 6 lipiec 2008, 04:12
Grupa dawcy

Masz zamiennych trzymać RAM do próby, w celu wyeliminowania Ram jako problem?

Twoja 60gb dysk wyraźnie pokazuje jedną partycję z 32240mb .... jesteś niektórych był on wcześniej partycjonowane do całej pojemności dysku?

Mimo stwierdzenia winy, odłącz zewnętrznego dysku .... to mieć własne PSU lub USB jest zasilany?
Może być dobrym pomysłem odłączyć wszystkie urządzenia USB zbyt.

Czy otwarte sprawy i wszystkie reseated IDE i złącza Molex?

Jaka jest wysokość PSU?

Naprawdę trzeba kupować / BEG / pożyczyć lub ukraść oryginalnego dysku XP, jak pójść znacznie dalej, masz zamiar potrzebuję.
Old 6 lipiec 2008, 07:08
Nowe państwa grupy

Niestety nie I've got a spare stick RAM. Mam dwa tam jednak myślę, że tak może być, jeśli tylko jeden mogę spróbować usunięcie jeden, potem ewentualnie innych.

I'm niektórych to partycjonowane do pełnej zdolności produkcyjnej. Teraz można nawet nie zauważyć, że istnieje więcej niż 31.4GB.

Urządzenia USB zostały odłączone, z wyjątkiem zewnętrznego dysku twardego, kiedy miałem kopii zapasowej danych. I've had it odłączony podczas winy znalezienia choć, to ma własne zasilanie.

Tak, już otwarte sprawy i wszystkie reseated IDE i złącza Molex.

W PSU jest dziwne jeden w inny kształt niż większość. On przyszedł ze sprawą, ponieważ nie ma miejsca, aby umieścić jeden normalny. It's an arctic przypadku chłodzenia. W PSU 350W i jest to Seasonic SS-350 ATC Aktywne PFC.

I miejmy nadzieję, powinno być w stanie pożyczyć jeden XP Disc później dzisiaj, ale ten sam facet powiedział, że ma go do mnie wczoraj i przedwczoraj też tak nie jest pewne.

Dla niektórych nieznanych powodów po wyłączeniu komputera i włączeniu go w dół na powrót, to wrócił na natychmiast, prowadził chkdsk na D: i oba dyski są dostępne. To rzadkie, ale nie niewyświetlanymi go do pracy dwa razy z rzędu C: bez błąd odczytu dysku, ale od D: wrócił on (zaraz po zainstalowaniu dodatku SP3, jeżeli czyni różnicy) to pracował zarówno razy co jest dziwne.
Old 6 lipiec 2008, 10:38
Grupa dawcy

Yep ... spróbuj usunąć jeden drążek, a następnie wymiany, jeżeli brak poprawy ... będzie to co najmniej wyeliminowania RAM.

Ponadto może to być dobry pomysł, aby przetestować pamięci RAM. Miałem dobre wyniki z to diagnostyczny z M $ ... można utworzyć albo rozruchowego dysku CD lub dyskietki.
Przełącz do rozszerzonych badań trybie (T) podczas uruchamiania testów i uruchomić co najmniej 5 przechodzi.
Old 6 lipiec 2008, 18:13
Nowe państwa grupy

Problem prawdopodobnie rozwiązany. Sort of anyway.

Nie wiem dlaczego, ale ponownie rozpoczął pracę grzywny lub przynajmniej to udało się to zrobić na około pięć razy z rzędu teraz. Być może coś się zmieniło w pierwszym starcie po zainstalowaniu dodatku SP3, ponieważ uważam, że jest jedyną rzeczą, I've zmianie od czasu. Wydaje się dziwne, że jeśli choć było coś takiego, to nie w każdym dysku osobno.

Na każdym starcie to próbuje użyć chkdsk na D: (bez znalezienia błędów), chociaż I've wyłączoną ręcznie z robią. I'm still not sure dlaczego rozpoczął pracę consistantly, jeśli będzie się od niego oderwać i dlaczego i jak my tylko mniej niż 60GB partycji się w nieco ponad 30GB jeden.
Reply

Register
Narzędzia wątku

Arabic Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hebrew Hungarian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Spanish Swedish Thai Turkish Ukrainian

Copyright © 2006 - 2009 Computer Juice.