rzadziej kapitałowych

Magazine
Go Back   Komputer Juice > Computer Software > Linux & Alternative OS

Register

Po zainstalowaniu Ubuntu, i prosi mnie o nazwę użytkownika ...

Reply

Narzędzia wątku
Old 20 listopada 2008, 12:31
Nowe państwa grupy

Default Po zainstalowaniu Ubuntu, i prosi mnie o nazwę użytkownika ...

... i hasło. Pamiętam, ale nie hasło użytkownika? I nawet nie pamiętam go do mnie z prośbą, aby wpisać nazwę użytkownika. Czy mimo to, aby ją z powrotem bez ponownego instalowania go?
Old 20 listopada 2008, 12:37
Administrator Group

Login i hasło jest ustawiona na instalację, nie w 100%, ale myślę, że trzeba będzie ponownie zainstalować.

My System: Hybr! D

Procesor (y):
AMD Turion 64 X2 TL-64 2.2GHz
Płyta główna:
HP nForce 560
Pamięć RAM:
2GB DDR2 PC2-5300
Karta graficzna (y):
Nvidia 7150M Onboard Zintegrowanego
Karta dźwiękowa:
Onboard 5.1 Zintegrowanego
Hard Drive (s):
250 GB 5400RPM SATA300
Optical Drive (s):
18x CD / DVDRW DL-ATA
Case / PSU:
Stock HP
Chłodzenie:
Stock HP
Sieć / Internet:
Nic 10/100 / 10MB Virgin Kabel
Monitor (y):
17 "WXGA + HD BrightView Widescreen
Operating System (-y):
Windows 7 Ultimate 32Bit
Old 20 listopada 2008, 15:00
Nowe państwa grupy

1) Prawdopodobnie poproszony o root (najwyższego poziomu konta) hasło. Spróbuj użytkownika root.

2) Jeśli to nie jest dla konta administratora można uruchomić komputer w trybie pojedynczego użytkownika. Trybie pojedynczego użytkownika umożliwiają dostęp do systemu bez konieczności podawania hasła.

http://www.debuntu.org/recover-root-...-mode-and-grub

Teraz ten tutorial jest dla odzyskiwania hasła roota, ale można spojrzeć w / katalogu domowego po zalogowaniu się.

Można zapytać, co z punktu haseł, jeśli możesz uruchomić komputerze w trybie pojedynczego użytkownika. Punktem Linuksa haseł jest ochrona systemu po jego uruchomieniu, i przede wszystkim ponad sieci. Trybie pojedynczego użytkownika do utrzymania w przypadku coś pójdzie nie tak z systemem (np. hasło pliku dostałem uszkodzony lub ładowania nie wykracza bardzo daleko). Aby chronić Twój komputer od ludzi, którzy mają fizyczny dostęp do naszego komputera, należy użyć hasła systemu BIOS.
Old 20. listopada 2008, 15:31
Nowe państwa grupy

Boot-up z installdisk i uruchomić ją "na żywo".
Otwórz terminal i wpisz "sudo-i"
Zamontuj partycję zainstalowaniu ubuntu na / mnt (np. "mount / dev/hda1 / mnt ')
Spójrz na / etc / passwd plik zainstalowanego systemu (np. "mniej / mnt / etc / passwd"), nie należy sprawdzić, co nazwa używaliśmy (prawdopodobnie wpis u dołu, z UID 500 lub 1000 lub blisko ).
Odmontuj / mnt, zamykania i wyjmij dysk CD przed zrestartować system.
Reply

Register

Zakładki