rzadziej kapitałowych

Magazine
Go Back   Komputer Juice > Computer Software > Linux & Alternative OS

Register

Pytanie o Vista / Ubuntu podwójnego rozruchu

Reply

Narzędzia wątku
Old 15. października 2008, 15:25
MJM
Grupa dawcy

Default Pytanie o Vista / Ubuntu podwójnego rozruchu

Więc już postanowił zrobić podwójnego rozruchu na moim nowym laptopie (Toshiba A200-28p). Jednym z powodów, że chcę to dla mojego ostatniego roku projektu. Nigdy nie wcześniej uruchomić dual boot, zawsze Win na moim laptopie i używane Linux Labs CS, ale oni uruchomić CentOS and I don't really like it, że wiele (i mam już Ubuntu wcześniej używane w bardzo złym PC w domu, choć nie zainstalować).
Anyway I nie może być obecnie wiszą w tych laboratoriach shitty codziennie tak I've postanowiła I'm going to potrzebne zarówno (prowadzenie Vista dla gier celów), ale ma jednak kilka pytań:

Gdzie mogę sprawdzić, czy mój sprzęt jest zgodny z linux /, gdzie są dostępne sterowniki? Albo powinienem pójść do niego i mam nadzieję, że dla najlepszych.

Będę mieć dostęp do pewnych danych zarówno z systemu operacyjnego, więc należy mieć jedna trzecia partycja na dane? Co to format powinien być tak jak potrafi czytać i pisać bez wysiłku? Wiem Linux przeszedł długą drogę z NTFS uznania i pisania, ale jakoś wciąż nie ufają jej.
Toshiba przychodzi naprawdę dziwne partycje (dwa 92s i jednego 2GB) i na pewno chcesz to zmienić, tak aby najlepiej mieć 100GB lub też tylko dla danych i może podzielić odpoczynku między OS. W ten sposób będę naprawdę nigdy nie ma miejsca kwestii. I've mieszkał z 20GB za jakiś czas na XP, więc myślę, że będzie w stanie obsłużyć 40.
Krótki wstrzykiwań tutaj - Nigdy nie miał OEM OS przed ... nie pozwól mi partycji HDD jak chcę czy też podjąć próbę odtworzenia tej samej konfiguracji? I've got some dysk, ale kto wie co to jest, wydaje się tylko do odzysku: s

I can't think of anything else really. I've używane linux i mnóstwo I've lekturę na temat całego podwójnego rozruchu powinien działać, tylko że nie wydaje się być dużo na interakcji między nimi.
I've pracował wiele z Knoppix Live CD, jak również CentOS, że tak nie wiele kwestii.

My System: Toshiba Satellite A200-28p

Procesor (y):
Intel Core 2 Duo T8100
Płyta główna:
Mobile Intel PM965 Express Chipset
Pamięć RAM:
1024 + 2048MB DDR2 667
Karta graficzna (y):
ATI HD 2600 XT
Karta dźwiękowa:
Toshiba Bass Enhanced Sound System
Hard Drive (s):
200 GB 5400RPM
Optical Drive (s):
DVD Super Multi
Case / PSU:
Seria Satellite A200
Chłodzenie:
Zasób
Sieć / Internet:
Intel 4965AGN
Monitor (y):
15,4 "1280 x800 Toshiba TruBrite
Operating System (-y):
Windows Vista SP1 / Fedora i386
Old 15. października 2008, 16:15
MJM
Grupa dawcy

Przepraszamy, ale inne pytanie, jeśli mogę zainstalować Ubuntu w normalnym sprawą podwójnego rozruchu, możliwe jest wykorzystanie VMWare do uruchomienia go?
Old 16 października 2008, 03:06
Grupa dawcy

sprzęt powinien być dobrze, tylko powiedz nam bezprzewodowej karty. thats najtwardszych zwykle.
Linux może odczytywać i zapisywać na ntfs, ale bot wygrać i lin może r / w tłuszczu 32 i 16, tak by jeden z nich nie
również po zainstalowaniu zwykle przyzwyczajenie się udać VMware do uruchomienia tej partycji. (Gdybym ci id wykorzystania VirtualBox)
podczas instalowania rzeczy używając VirtualBox tworzy obraz, jest to pojedynczy plik, że posiada cały os.

My System: Cewy to zastanawiam Macine

Procesor (y):
Intel Core 2 Quad q6600@3.2Ghz
Płyta główna:
asus p5q deluxe
Pamięć RAM:
4 gig 1066MHz OCZ SLI
Karta graficzna (y):
nvidia 8800 ultra evga ko
Karta dźwiękowa:
na pokładzie
Hard Drive (s):
750 kabriolet Seagate, 32meg Wikisłowniku
Optical Drive (s):
3 ASUS DVD pisarzy, LightScribe
Case / PSU:
Lian-li armoursuite PC-P60
Chłodzenie:
tuniq wieży
Sieć / Internet:
podwójne porty Gigabit LAN
Monitor (y):
24 "Dell 2408wfp
Operating System (-y):
winfail Vista 64 | Ubuntu / Arch Linux
Old 16 października 2008, 06:26
MJM
Grupa dawcy

Według Toshiba witryny i menedżer urządzeń jest to "Intel ® Wireless WiFi Link 4965AGN ™".

FAT32 jest następnie.

Zobacz, w co jest mi potrzebne, aby mieć dostęp do systemu Linux poprzez uruchamianie, ale co teraz, a następnie w razie potrzeby szybki dostęp do rzeczy. Mogę żyć bez niej, jeśli jest to absolutnie koniecznie.
Old 16 października 2008, 09:22
Grupa dawcy

Mam, że bezprzewodowe, wspieranych w nowe jądro więc ok tam. i szybki dostępu do tego, co
Old 16 października 2008, 09:36
MJM
Grupa dawcy

Linux! Rzecz polega na tym, że Ja jestem kodowania w środowisku programowania dostępny tylko dla Linuksa (GODI), jak również kilka innych rzeczy, które nie działają również w Windows ... jeśli mam pomysł, aby naprawić błąd lub coś Chciałbym zrobić to natychmiast, nawet jeśli jestem gier.
Old 16 października 2008, 10:53
MJM
Grupa dawcy

Innym krótkie pytanie, należy pobrać wersję Ubuntu 64bit czy należy trzymać tylko z 32-bitowym procesorem, choć może do 64? Czy nie wydaje się znaleźć cokolwiek na temat zgodności takich kwestiach, jak system Windows nie mogę się spodziewać, choć to nie jest tak źle, gdy w pobliżu.
Old 16 października 2008, 15:25
Grupa dawcy

mniej niż 4 koncert pamięci RAM 32 bitowe jeśli masz 4 lub więcej 64.
bądźcie wdzięczni jesteś programowanie w systemie Linux. jeśli masz problem rzeczywiście można dowiedzieć się, co poszło źle
Old 17 października 2008, 05:36
MJM
Grupa dawcy

Cytat:
Originally Posted by Cew27 View Post
mniej niż 4 koncert pamięci RAM 32 bitowe jeśli masz 4 lub więcej 64.
bądźcie wdzięczni jesteś programowanie w systemie Linux. jeśli masz problem rzeczywiście można dowiedzieć się, co poszło źle
I może to zrobić w systemie Windows oraz. It's called debugerem: s
It's just GODI, że jest tylko w systemach Linux i niektóre z innych rzeczy I'm prawdopodobnie będzie za pomocą efficeintly nie działają w systemie Windows.

Albo system mogę dowiedzieć się, co się stało.

I just think it's pathetic, że nie można zwirtualizuj zainstalowanego systemu. Czy jest jakiś sposób, aby stworzyć obraz z HDD zwirtualizuj do it?
Old 17 października 2008, 17:15
Grupa dawcy

debugerem do programowania nie powiedzieć Ci dlaczego Explorer rozbił 10 razy z rzędu .........

Register

Zakładki