![]() |
| |||||||
| Zarejestruj się | Strona Spy | Lista Użytkowników | Darowizna | Szukać | Dzisiejsze Posty | Mark Forums Read | Regulamin forum |
|
![]() |
| | Narzędzia wątku |
|
| |||
| |||
| Przepraszamy, jeśli ten wydaje stuknięty, ale nie jestem doświadczony w jakikolwiek sposób z Excel! Mam do zbiera informacje na podstawie miesięcznej w arkuszu kalkulacyjnym. Mam oddzielnym arkuszu, który na nim informacje o cenach, tj. Typ = £ 123,00 x, y = Typ £ 321,00 i tak dalej. Chciałbym być w stanie wprowadzić kod np. x do głównego arkusza kalkulacyjnego, a cena jest wpisane automatycznie z innych skoroszycie. Nadzieję, że to ma sens? |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
| Ile kody masz mniej więcej? Czy kody także opisy jak i ceny? Te dwa sposoby robią są jako listy lub w polu tekstowym. Albo sposób na pewno chcesz, aby pojawić się opis, jak również ceny, aby pokazać im odebrali prawo produktu.
| |||
| |||
| Mam 120 kodów, które odnoszą się do wielu opisach i cenach. |
|
| |||
| |||
| Można żonglować wokół tych linii i dostosowywać je do tego, co trzeba ... Wszystkie dolarów są bezwzględne odniesień, dzięki czemu można skopiować formułę z którym początkowo wpisz go i nadal działa. 120 kodów jest zbyt wiele do pull-down wyboru. I'll zakładać swoje ceny w tabeli Arkusz 2 i, że: Nagłówki, A1 = "Typ" A2 = "Opis" A3 = "Cena" Dane, A2: C121 zawierają dane tabeli Zatem, dla (powiedzmy) w wierszu 8 Arkusz 1, które ma (powiedzmy) w kolumnie F wprowadzonych typu kolumna G wyświetlony opis i kolumny H wyświetlony ceny G8 będzie sprawdzić, czy wszystko jest w F8 i jeśli istnieje, to pokazuje, albo "Nieprawidłowy typ!" lub prawidłowy opis = JEŻELI (ISBLANK (F8 ),"", IF (ISNA (VLOOKUP (F8, $ Arkusz2! $ A $ 2: $ C $ 121,2, FALSE)), "Nieprawidłowy typ!" VLOOKUP (F8, $ Arkusz2! $ A $ 2: $ C $ 121,2, FALSE))) H8 będzie sprawdzić, czy wszystko jest w F8 i jeśli istnieje, to nic nie pokazuje, albo jeżeli jest nieprawidłowy lub F8 prawidłowego ceny (które mogą lub nie mogą być zero) = JEŻELI (ISBLANK (F8 ),"", IF (ISNA (VLOOKUP (F8, $ Arkusz2! $ A $ 2: $ C $ 121,3, FALSE )),"", VLOOKUP (F8, $ Arkusz2! $ A $ 2: $ C $ 12 1,3, FALSE))) |
![]() |
|
| Zakładki |